Anafilaksja zależna od posiłku – wzbudzana wysiłkiem - NOWOŚCI W ALERGOLOGII XXI WIEKU cz. 3.

Zdarza się, że u niektórych pacjentów po wysiłku występują duszności lub osłabienie na skutek spadku ciśnienia tętniczego. Ciężko te objawy połączyć z dietą, ale często jest to właśnie skutek uczulenia na żywność. Zdarza się, że jesteśmy uczuleni na jakiś pokarm i nie mamy żadnych objawów po jego spożyciu, jeśli jednak zadziała dodatkowy czynnik np. wysiłek (najczęściej), niektóre leki, alkohol lub stres, może dojść do silnych duszności czy nawet wstrząsu anafilaktycznego.

W literaturze medycznej najlepiej opisany jest zespół anafilaksji wywołany wysiłkiem fizycznym, po uprzednim spożyciu alergenu pokarmowego. Najczęściej są to produkty mąki pszennej, a dokładniej jednego komponentu alergenu mąki – omega – 5 gliadyna. W praktyce wygląda to tak: jeżeli 2 godziny po zjedzeniu np. bułki pszennej wykonamy duży wysiłek (bieg), to ujawni się alergia pokarmowa na mąkę w postaci duszności lub osłabienia.

W przypadku nagłych duszności czy osłabnięć podczas wysiłku, należy rozważyć ukrytą alergię na pokarmy.

alergia anafilaksja powysiłkowa

 

Duszność wysiłkowa może wystąpić po wcześniejszym spożyciu: pieczywa, soi, orzecha laskowego, jabłka, brzoskwini, orzecha ziemnego i włoskiego, kiwi, marchwi, selera czy krewetek. W takich przypadkach ważne jest, aby oznaczyć poziom swoistych przeciwciał IgE przeciwko odpowiednim komponentom: pszenicy: Tri 14 i Tri a 19, jabłka: Mal d 3, brzoskwini Pru p 3, orzecha laskowego Cor a 8, i orzecha ziemnego Ara h 9.

Poradnia alergologiczna /Specjalistyczna Przychodnia CDT Medicus

ul. Leśna 8 Lubin 59-30, tel. 76 74 66 221, 223

 

Powrót do listy