Nowy oręż w leczeniu uczulenia na orzechy - NOWOŚCI W ALERGOLOGII XXI WIEKU cz. 2.

Alergia na orzechy dotyczy od 1 do 2 % ludzi. Najgroźniejsze jest uczulenie na orzeszki ziemne (arachidowe) - jest ono szczególnym problemem mieszkańców Ameryki Północnej. W związku z tym uczuleniem, które bardzo często kończy się wstrząsem anafilaktycznym, każda instytucja w Stanach Zjednoczonych zaopatrzona jest w adrenalinę. W Europie środkowo-zachodniej najczęściej występuje uczulenie na orzechy laskowe, następnie nerkowce, orzechy włoskie i pistacje. W Polsce najczęściej jesteśmy uczuleni na orzechy laskowe i włoskie.

uczulenie na orzechy ziemne

 

Współczesny alergolog musi odpowiedzieć pacjentowi czy jego uczulenie na orzechy jest związane z alergią krzyżową na pyłki brzozy i leszczyny, czy jest to faktycznie tylko pierwotna alergia na orzechy. W przypadku alergii krzyżowej pyłkowo-pokarmowej objawy są raczej łagodne i nie niosą zagrożenia ciężkimi reakcjami anafilaktycznymi, jak obrzęki Quinckego czy wstrząs. W celu określenia alergii pierwotnej trzeba sprecyzować uczulenie na konkretne komponenty orzechów. W przypadku orzecha laskowego, to komponent Cor a 8, Cor a 14, a w przypadku orzecha włoskiego Jug r 1, Jug r 3.

Poradnia alergologiczna /Specjalistyczna Przychodnia CDT Medicus

ul. Leśna 8 Lubin 59-30, tel. 76 74 66 221, 223

 diagnostyka alergii na orzechy# alergia na orzechy ziemne# alergia pokarmowa# orzechy ziemne# reakcja anafilaktyczna # poradnia alergologiczna# komponenty orzechów# alergia# alergeny# alergologia XXI wieku# orzechy laskowe, włoskie# Cor a9# Coa a14# Jug r1# Jug r3

Powrót do listy