Nowy oręż w leczeniu uczulenia na orzechy - NOWOŚCI ALERGOLOGIA XXI WIEKU cz. 1.

Niedocenianym ale bardzo ważnym problemem naszych czasów są alergie pokarmowe, groźne dla naszego zdrowia oraz życia i niestety mające charakter narastający. Według Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej w ciągu ostatnich 10 lat odsetek Pacjentów alergicznych wzrósł siedniokrotnie. Obecnie, według informacji EAACI, alergie pokarmowe dotyczą 17 mln Europejczyków, a w ujęciu globalnym na różnego rodzaju alergie pokarmowe cierpi około 10 procent populacji świata. W dużej mierze wiąże się to ze zmianą stylu życia, jak również z coraz większą ilością alergenów związaną z industrializacją oraz postępem i rozwojem krajów.

Szczególne miejsce wśród alergii pokarmowych zajmuje uczulenie na orzeszki ziemne (archaidowe) przede wszystkim z uwagi na to, że w przebiegu wstrząsu anafilaktycznego spowodowanego tym uczuleniem umiera najwięcej ludzi. Problem ten dotyczy przede wszystkim  mieszkańców Stanów Zjednoczonych, a w mniejszym stopniu Europejczyków.

uczulenie na orzechy ziemne
Dotychczas diagnostyka uczulenia na orzechy wykorzystywała do zidentyfikowania źródła alergii pełne ekstrakty alergenów i polegała na wykonaniu testów prick (nakłucia na przedramienu) z alergenami komercyjnymi lub natywnymi ( testy z naturalnym orzechem ) lub na oznaczeniu swoistych przeciwciał IgE dla alergenu. W efekcie otrzymywaliśmy odpowiedź, że Pacjent jest uczulony na orzechy, co oznacza, że po zjedzeniu fistaszka może wystąpić  u niego swędzenie języka i warg, swędzenie skóry z pokrzywką, pokrzywka z obrzękami warg i obrzękiem nosogardzieli, wreszcie wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu pacjenta. Niestety, takie  testy uczuleniowe nie są w stanie doprecyzować, jaka dokładnie reakcja uczuleniowa może wystąpić po zjedzeniu orzecha. I tu z pomocą przychodzi nam molekularna diagnostyka alergii z całkowicie nowym podejściem do tematu rozpoznawania przyczyn wywołujących uczulenia.

W ujęciu molekularnym wiemy, że alergeny składają się z mniejszych cząstek tzw. molekuł, komponen i to uczulenie na konkretną cząstkę alergenu decyduje o rodzaju reakcji alergicznej. Dlatego diagnostyka molekularna stosuje  w identyfikacji uczuleń  komponenty alergenów, czyli pojedyncze białka. Pozwala to precyzyjnie ustalić, które składowe alergenu są rzeczywistą przyczyną objawów alergicznych, a które źródłem reakcji krzyżowych z innymi alergenami.

Od niedawna w CDT Medicus istnieje możliwość diagnostyki alergii z wykorzystaniem komponentów alergenowych, w przypadku orzeszków ziemnych. Są to komponenty (od nazwy alergenu) Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h9.

Stwierdzenie przeciwciał IgE przeciwko jakieś cząstce orzecha ziemnego wymienionego wyżej jest niezwykle istotne dla Pacjenta. Dzięki temu możliwa jest precyzyjna identyfikacja głównych komponentów odpowiedzialnych za wystąpienie reakcji alergicznych i reakcji krzyżowych. Diagnostyka ta pozwala ocenić ryzyko wystąpienia po kontakcie z orzechem ziemnym ciężkich objawów klinicznych, jakimi są obrzęk Quinckego - naczynioruchowy gardła, który zagraża dusznościami oraz wstrząs anafilaktyczny zagrażający życiu pacjenta. Ułatwia również lekarzowi podjęcie decyzji o zastosowaniu immunoterapii swoistej, czyli odczulania.

Medyczne Laboratorium Diagnostyczne / CDT Medicus

ul. Leśna 8 Lubin 59-30, tel. 76 74 66 221, 223

 

 #diagnostyka alergii #alergia na orzechy ziemne #alergia pokarmowa #orzechy ziemne #laboratorium medyczne #poradnia alergologiczna #orzechy ziemne #alergia # alergeny #alergologia XXI wieku

Powrót do listy